Menu

Themabijeenkomst centrummanagement Gluren bij de Buren; Nederland - Vlaanderen

U weet wat ze zeggen over het gras bij de buren. Daarom kijken we op 9 november bij elkaar over het muurtje. In het mooie Antwerpen richten we onze blik op de praktijk in Nederlandse en Vlaamse steden en gemeenten. Hoe evolueert het retaillandschap naar een offline belevenis-economie? Hoe gaan we om met veranderende identiteiten in winkelgebieden? Werken Belgen en Nederlanders anders samen aan een sterke binnenstad? Hoe slim reageren onze steden op de digitalisering? Tijdens workshops en thema-wandelingen wordt u geïnspireerd door de verschillen en gelijkenissen tussen de Nederlandse en Vlaamse steden.


a7a58e7e-faef-4539-b66c-a57bc0dd3759Vanuit de samenwerking tussen Vlaanderen (Platform Centrummanagement) en Nederland (Platform Binnenstadsmanagement) is een divers en inspirerend programma opgesteld. In samenwerking met de stad Antwerpen hebben we een prachtig decor gevonden. Zowel in Nederland als in België is er belangstelling voor wat er over de grens gebeurt. We starten de dag met een vergelijking tussen Nederland en Vlaanderen. Daarvoor stuurden we vier experten de grens over om te gluren bij de buren.

 

Arno Ruigrok (PlacesPropertiesPeople), Ad Dekkers (Bureau Binnenstad Den Haag), Anneleen Desmyter (Qrf) en Tineke Stockman (stad Aalst) getuigen – met een buitenlandse bril – over hun ervaringen in ’s-Hertogenbosch en Mechelen. Na de netwerklunch heeft u de keuze uit diverse wandelingen en workshops. Ook daar staat de kennisuitwisseling centraal. De themabijeenkomst op 9 november in Antwerpen biedt u dé handvaten om met deze Vlaamse en Nederlandse inspiratie succesvol aan de slag te gaan!


Aanmelden kan tot en met 4 november. We raden u aan dit zo snel mogelijk te doen, gezien het aantal plaatsen beperkt is.

 

Deze bijeenkomst wordt gerealiseerd met steun van de stad Antwerpen en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

Programma

Locatie

Elzenveld, Lange Gasthuisstraat 45 - Antwerpen

 

Bereikbaarheid
Elzenveld Hotel & Seminarie bevindt zich in het historisch centrum van Antwerpen (Google Maps).
Vanuit Antwerpen-Centraal stapt u in de 15’ tot aan Elzenveld. Of u neemt tram 8 of 10 (van halte ‘Premetrostation Astrid, vlakbij Antwerpen Centraal tot halte ‘Nationale Bank’).  Parkeren kunt u in de parkeergarage ‘Nationale Bank’ (12,90€/24u).


Overnachten

www.visitantwerpen.be/nl/overnachten-in-antwerpenced92f97-4b75-4fcf-adb6-0ea036feae8e

 

10.00   Ontvangst
Sommézaal, Elzenveld
10.45   Welkom en introductie
Bart Palmaers, Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten
11.00   Vlaamse en Nederlandse steden: een wereld van verschil?
Felix Wigman, Platform Binnenstadsmanagement
Mechelen en ’s-Hertogenbosch door de expertenbril van de buren
12.00         Antwerpen ‘Retailstad’
Koen Kennis, Schepen voor financiën, mobiliteit, toerisme, binnen-gemeentelijke decentralisatie en middenstand, stad Antwerpen
12.20   Netwerklunch
13.15  

Uitwisselingsronde 1

Sessie naar keuze

14.45   Uitwisselingsronde 2

Sessie naar keuze

16.00   Afsluiting en borrel

 

Aan u de keuze....

Na de lunch heeft u de keuze uit 2 sessies. Bij het inschrijven vermeldt u uw keuzes op basis van onderstaande workshops en wandelingen.


1. Samenwerken in Binnensteden (workshop)
Has Bakker, Twijnstra & Gudde
Taaie opgaven – zoals samenwerken in binnensteden - vragen om steeds meer samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. Een veelbelovende manier om hier op in te spelen is het bouwen van coalities. Coalities die gebaseerd zijn op vertrouwen en kunnen meebewegen met veranderende omstandigheden. Welke verschillende coalities zijn te herkennen? Vaak ontstaat op het grensvlak tussen deze organisaties spanning: belangen, identiteiten, werkwijzen en loyaliteiten botsen. Professionals die op dit grensvlak (samen)werken voelen dit vaak als eerst. Welke dilemma’s ervaart u? En zijn er verschillen te vinden tussen Nederland en Vlaanderen? Tijdens deze interactieve workshop gaan we verder in op de coalities, de rol van grenswerker en wat u van elkaar kunt leren.


2. City of things (wandeling)
Karin Roofthooft / Annelies Pockelé, Stad Antwerpen
Hoe gebruik je op een slimme manier technologie zodat je stad, haar bezoekers, bewoners en bedrijven er beter van worden? Tijdens deze wandeling ontdekken we samen hoe technologie stedelijke issues zoals verlichting, veilig oversteken en laden en lossen aanpakt.


3. De verschuiving naar een beleveniseconomie (wandeling)
Zara De Meyer / Vanessa Morganti, Stad Antwerpen
Grenzen in handelsactiviteiten vervagen, stadswijken veranderen hun DNA, investeringen in het straatbeeld door zowel de stad als door de pandeigenaars/uitbaters laten hun sporen achter. De consument verwacht meer en meer beleving, als aanvulling op het online aankoopgedrag. Welke veranderingen zie je in de stad? Kan je ingrijpen, en zo ja: hoe ga je hier als stad mee om?


4. Binnenstadsmanagement the game (spelvorm)
Marjolein Dikmans, Platform Binnenstadsmanagement
Hoe werkt het speelveld van Binnenstadsmanagement? Met welke fasen van samenwerking moet u rekening houden? En hoe zorgt u voor een impuls aan de binnenstad? In deze workshop gaan we al spelenderwijs aan de slag met deze opgaven. Via een bordspel doorloopt u de vijf fasen van binnenstedelijke samenwerking. Lukt het u om als eerste de titel ‘beste samenwerkingsstad’ binnen te halen?


5. De megatrends voor binnensteden (workshop)
Rian Vermeulen en Roos Hoedjes, Platform Binnenstadsmanagement
Stel we leven in 2035, hoe ziet de binnenstad er dan uit? Wat vinden we dan belangrijk in de binnenstad? Op deze vragen gaan we antwoord geven met een tweetal creatieve werkvormen. Dit doen we aan de hand van de belangrijkste megatrends. In deze workshop leert u vooruitstrevend na te denken over de binnenstad.


6. Leegstand en transformatie - grijpen we de kansen? (workshop)
Bart Palmaers, Platform Centrummanagement
In beide landen waren de ogen de laatste jaren sterk gericht op de leegstaande winkelpanden. Ondertussen bleef de markt niet stilstaan en ontstonden heel wat creatieve ideeën en initiatieven. In korte pitches lichten enkele steden uit beide landen toe hoe zij inspelen op de opportuniteiten die zich aandienen. In een
gemodereerd groepsgesprek gaan we dieper in op de randvoorwaarden voor tijdelijke invulling, herinvulling of volledige transformatie. En kijken we kritisch naar de toekomstbestendigheid van de huidige aanpak.
 

Heeft u vragen over het programma? Neem dan contact op met Bart Palmaers van Platform Centrummanagement via bart.palmaers@vvsg.be of Rian Vermeulen van Platform Binnenstadsmanagement via platform@binnenstadsmanagement.org.

 

Uitnodiging Platform Bijeenkomst Binnenstadsmanagement (NL)

Deelnamevoorwaarden themabijeenkomst Gluren bij de Buren