Menu

'Aandacht maakt alles mooier' door Karoline Wiegerink

‘Aandacht maakt alles mooier’, … met deze pay-off laat Ikea zien dat zij niet de producteigenschappen van sofa, eettafel of keuken centraal stelt maar de zorg die is besteed aan het ontwerpen en produceren ervan … met als vertrekpunt hoe de consument de sofa, eettafel of keuken gebruikt en beleeft. Aandacht volgens Ikea is inzoomen op de belevingswerelden van hun klanten, voor, tijdens en na het bezoek aan het warenhuis. En deze aanpak werkt goed, zowel in de positionering van Ikea als in de verkoopcijfers.


Ook in de financiële wereld heeft het begrip aandacht expliciet zijn intrede gedaan. Het ‘aandacht-gesprek’ van Aegon zet in op waardevolle ontmoetingen met cliënten in een wereld waar de meeste contactmomenten tegenwoordig vooral virtueel verlopen. Het gesprek is bedoeld om zorg te tonen en ze een goed gevoel geven over hun verzekeraar.


Welkom in de aandachtseconomie… waar het niet meer primair gaat om de kwaliteit van producten en diensten, maar waar het succes bepaald wordt door de hoeveelheid aandacht die daarmee gepaard gaat ... en die iets doet met de beleving van de klant.

 

Hoe het element ‘aandacht’ succesvol inzetten voor een stad?

Aandacht die leidt tot enthousiaste bezoekers die zich verbonden voelen met de stad, die vaker terugkomen en die er positief over praten? Uit onderzoek weten we dat het primaire bezoekmotief aan binnensteden ‘funshoppen’ in belang daalt, ten gunste van lunchen of dineren en cultuur. Hiermee daalt ook de gemiddelde bezoekfrequentie en bezoekduur per stad. Aandacht kan dan het verschil maken: luisteren, oprecht interesse tonen, de klant lezen… Aandacht voor de totaalbeleving van de binnenstadbezoeker. .. niet alleen gerelateerd aan de vraag: waar komt u voor en hoe kan ik u in mijn zaak verder helpen, maar aandacht voor je collega’s in de binnenstad.


Doorverwijzen, aanbevelen, tips van de locals geven. De serveerster in het café die je wijst op de nieuwe tentoonstelling in het museum, of de winkelverkoper die een hip restaurant voor het diner aanbeveelt. Deze vorm van aandacht verrast en enthousiasmeert bezoekers. Ze blijven daardoor langer in de binnenstad, komen vaker terug en vertellen het positieve verhaal door.


Dus naast het aanbod aan winkels, horeca, cultuur, ontspanning en de atmosfeer in de stad zijn het vooral de ontmoetingen met mensen die indruk maken… ontmoetingen die aandacht moeten brengen.

 

Hoe organiseer je aandacht voor de bezoeker aan de binnenstad? Het begint al in de oriëntatie: de website die niet alleen een opsomming van aanbieders is maar waar je als bezoeker kan filteren naar waar kom ik voor? Waar wil ik geïnspireerd worden? De cityhosts, veelal vrijwillige bewoners die hun passie voor de eigen (binnen-)stad willen delen en zo veel aandacht geven aan bezoekers. De local heroes, mensen die verder kijken dan de eigen zaak en die zich gastheer of -vrouw voelen van de hele stad. Binnenstadsmanagers die deze initiatieven faciliteren, stimuleren, kennis en best practices delen, dragen bij aan de lokale ‘aandachtseconomie’.

 

Begin bij aandacht voor elkaar!

Maar de echte basis ligt bij de community van binnenstadondernemers en -organisaties. Elkaar goed kennen, interesse tonen in elkaar, elkaar iets gunnen, een sfeer scheppen waarin men elkaar complimenteert maar ook waar feedback positief wordt ontvangen. Een binnenstad waar men – kort gezegd – aandacht voor elkaar heeft.
‘Aandacht maakt alles mooier’ ... ook de beleving van de binnenstad. Het creëert een sfeer waar bezoekers zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het leidt tot bijzondere ontmoetingen en memorabele momenten. En het ‘betaalt zich terug’ in binding en herhaalbezoek. Welke binnenstad wil dat niet?


Karolline Wiegerink   Karoline Wiegerink
   Lector Cityhospitality
   Hotelschool The Hague

 

 

 

 

 

 

 Reageren