Menu

'Interactie als trekpleister' door Patrick Avontuur

Een gezond winkelgebied is als een opwaartse spiraal. Veel bezoekers zorgen voor voldoende inkomsten. Rinkelende kassa’s zorgen voor tevreden winkeliers en tevreden winkeliers vormen samen een aantrekkelijk winkelaanbod. Die bezoekers moet je echter wel eerst naar het winkelgebied trekken. Dát is de uitdaging van binnensteden en winkelcentra anno nu. Hoe maak je de binnenstad zo leuk dat bezoekers komen en ook langer blijven?


De behoeften van de consumenten veranderen doorlopend en de techniek speelt daar handig op in. Was het vroeger nog vanzelfsprekend dat je naar de stad moest voor boodschappen, tegenwoordig is het aanbod oneindig en veelal online. Daar kunnen we niet meer omheen. Online winkelen zal nooit meer verdwijnen en elke winkelier moet er uiteindelijk aan geloven. Daar kun je dan maar beter het beste van maken. Zoals ik het altijd zeg: If you can’t beat them, join them.


Toch heeft online winkelen één groot nadeel: het is niet hetzelfde als écht winkelen. Lekker slenteren door een gezellige binnenstad waar je vrienden en familie ontmoet, waar je lekker kunt eten of gebruik maakt van het culturele aanbod ter plaatse. Winkelen anno nu is meer dan winkel in, winkel uit lopen en spullen kopen. Consumenten willen een beleving. De binnenstad moet deze beleving faciliteren.


Van aanloopstraat tot winkelhart

De fysieke winkel alleen is niet meer voldoende om bezoekers te trekken, enkele uitzonderingen daargelaten. Het gaat om het totaalplaatje van de binnenstad als geheel. De openbare ruimte neemt daarbij een belangrijke plaats in. Juist daar moet het gezellig zijn, want dan verblijven mensen er graag. En als ze langer in de binnenstad verblijven, bezoeken ze zeer waarschijnlijk ook meer winkels. Het is daarom belangrijk om niet alleen tijd en aandacht te besteden aan het centrale winkelhart, maar juist ook aan de aanloopstraten en de parkeergelegenheid. Overal moet de bezoeker worden ondergedompeld in dezelfde, aangename sfeer. De binnenstad moet voelen als een warm bad.


Twaalf maanden een verrassing


Steeds meer Nederlandse steden zien het belang in van sfeer in de openbare ruimte. Met name in de laatste maanden van het jaar zien we dat. In de aanloop naar de feestdagen wordt in het winkelhart sfeerverlichting en decoratie opgehangen. Dit geeft de verkoop een enorme boost. Uit een onderzoek van Ruigrok|NetPanel kwam naar voren dat 65% van de Nederlanders liever winkelt in een winkelgebied of winkelcentrum met sfeerverlichting en decoratie dan ergens waar dat niet het geval is. Voor 40% van de Nederlanders zijn sfeerverlichting en decoratie zelfs redenen om langer in de stad te verblijven. Dat effect hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot de laatste twee maanden van het jaar. Ook in elke andere maand zou de binnenstad getransformeerd kunnen worden tot aantrekkelijke verblijfplaats.

 

Schermafbeelding 2014-09-22 om 08.20.33

Schermafbeelding 2014-09-22 om 08.20.58

Schermafbeelding 2014-09-22 om 08.21.27


Interactie als verbindingsfactor


Mensen worden graag verrast en vermaakt. Door het hele jaar door leuke events en acties te organiseren, creëren binnensteden steeds nieuwe redenen voor bezoekers om naar de stad te gaan. Door elk evenement tot uiting te laten komen met signing en decoratie in de gehele binnenstad en in alle (online)communicatiemiddelen, ontstaat een aantrekkelijk geheel. De bezoeker wordt ondergedompeld in de bruisende binnenstad. Door via de website of een app de interactie aan te gaan met bezoekers en/of hun gegevens te registreren met een CRM systeem kan daarnaast goed worden ingespeeld op hun wensen of behoeften. Met een aanbod op maat en een dynamisch programma wordt elke binnenstad een onweerstaanbare trekpleister. Daar moet je gewoon naar toe!

 

Patrick Avontuur

Patrick Avontuur

Directeur Avontuur Thema Vormgevers B.V.

 

 

 

 

 Reageren