Menu

Binnenstadsmanager Vlaardingen bekend

 Bron: gemeente Vlaardingen, 25 april 2016


“Ik ben een echte binnenstadsliefhebber en dol op de dynamiek, de complexiteit en veelheid van belangen. Ook Vlaardingen bereidt zich voor op een nieuwe periode voor de binnenstad, waar het economisch functioneren enigszins onder druk staat. Maar deze binnenstad heeft voldoende potenties om de toekomst rooskleurig tegemoet te zien. Vlaardingen bruist! is een slogan die vraagt om inzet, toewijding en energie. Ik ga er mijn uiterste best voor doen en kijk uit naar de samenwerking.”


Aan het woord is Jan Traats; de nieuwe binnenstadsmanager voor Vlaardingen. Vanaf 1 mei start hij voor 20 uur per week als het centrale aanspreekpunt voor de binnenstad; voor ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren. Doel van het binnenstadsmanagement is gezamenlijk meer bezoekers uit Vlaardingen en de regio te verwelkomen die de binnenstad vaker en langer bezoeken. Traats gaat werken in opdracht van de stichting Binnenstad i.o. Deze stichting heeft als doel het economisch functioneren van en de samenwerking in de binnenstad te verbeteren.

 

Waarom Jan?

Jan Traats (1958) is uit 41 sollicitanten unaniem gekozen door de gezamenlijke opdrachtgevers van het binnenstadsmanagement: Stichting Stadshart Vlaardingen, BKS Parking, Albeda College en gemeente Vlaardingen. Van alle kandidaten voldoet Jan het beste aan het profiel dat voor de binnenstadsmanager is opgesteld; hands-on, een verbinder en professional met uitgebreide ervaring in de combinatie van retail en vastgoed. Hij is ruim 25 jaar werkzaam in binnensteden als onder andere accountmanager, retailacquisiteur en retailconsultant. Jan is een ondernemende en innemende persoonlijkheid die zich kan verplaatsen in verschillende belangen en een goed zakelijk netwerk mee naar Vlaardingen brengt. Hij woont in Oudenbosch, op een halfuurtje van Vlaardingen. Dat hij niet in de gevraagde straal van 25 kilometer rond Vlaardingen woont, was geen belemmering voor hem te kiezen. Van alle kandidaten sluit zijn werkervaring en persoonlijkheid zodanig goed aan, dat aan hem de voorkeur is gegeven. En Vlaardingen is voor hem niet onbekend. Zowel zakelijk als privé bezocht hij de stad al meerdere keren. De overige sollicitanten, waaronder enkele Vlaardingse kandidaten, zijn gevraagd of zij in portefeuille mogen blijven om wellicht op een ander moment iets te kunnen betekenen voor de binnenstad.


Opdracht voor de binnenstad

De nieuwe binnenstadsmanager kan er niet zo maar voor zorgen dat de lege winkelpanden allemaal gevuld zijn of faillissementen van landelijke ketens voorkomen. Hij heeft de opdracht de samenwerking tussen winkeliersverenigingen, horeca en andere partijen te versterken en te komen tot een gezamenlijk acquisitieplan, evenementenplan en jaarplannen voor de binnenstad. De binnenstadsmanager is vooral een aanjager en verbindt mensen en partijen om samen meer bezoekers naar de Vlaardingse binnenstad te halen. Hij zal nauw samenwerken met de drie verbeterteams die nu al actief zijn:

  • winkelen, Uitgaan & Evenementen
  • bereikbaarheid & Parkeren
  • versterken kernwaarden Water & Historie

In deze teams zitten bijvoorbeeld ondernemers, evenementenorganisatoren, mensen uit verenigingen en ambtenaren.


Achtergrond

Jan gaat als zelfstandig professional in Vlaardingen aan het werk, vanuit zijn bedrijf Traats advies en management. In zijn loopbaan als onder andere consultant bij gerenommeerde adviesbureaus als STEC en BRO stelde hij centrum- en detailhandelsvisies op en werkte aan de oprichting van een BIZ/Ondernemersfonds. Voor Spijkenisse verzorgde hij de retailacquisitie. Hij heeft ervaring met de transformatie van winkelvastgoed en ontwikkeling van centrummanagement. Door zijn jarenlange ervaring spreekt hij zowel de taal van de ondernemer, de vastgoedeigenaar en de gemeente.

 

Introductieperiode

Vanaf 1 mei zal Jan starten en geregeld bij ondernemers binnen lopen om zich voor te stellen. Vanzelfsprekend is hij ook bij de volgende Binnenstadsbijeenkomst voor ondernemers die dit voorjaar gepland staat. De binnenstadsmanager krijgt vooralsnog geen apart kantoor, maar zal gebruik maken van de beschikbare flexplekken in de binnenstad om zo te horen en te voelen wat er allemaal speelt in de binnenstad.